Kornets behandling på møllen
Kornet renses
Det høstede korn indeholder varierende grader af ukrudtsfrø, avner, støv, jord og sten, som fjernes i rensemaskinen. Her foregår blæsning og en rystning over flere sigter, så kornet befris for uønskede dele, som siden kan anvendes til fug-lefrø.
Møllen køber i dag kornet i Danmark, hvor det renses.
Kornets kvalitet måles.
Kornets vægtfylde/massefylde har været brugt som kvalitetsangivelse verden over. Som regel ansås kvaliteten for at være bedre, jo mere kornet vejede. Begyndende spiring ved en vanskelig høst kan let reducere vægtfylden 10-15% og afregningsprisen endnu mere. Massefylden måltes på Hollandske vægte. .
Kornet afspidses.
Afskalleren eller Spidsemaskinen eller populært “spidseren” anvendes meget til rug. Den fjerner de mørke ender på rugkernen, hvilket giver et lysere mel.
Medmindre hveden vaskes i centrifuge, skal den også spidses. Uldum mølle har ingen vaskecentrifuge.
I dag går næsten al kornet til fuldkornsmel. Heri indgår ”kornspidserne”, hvorfor afspidsningen er overflødig.
Kornet valses
For at få afskallet kornet før det males i kværnen, skal det knuses i valsen, så skallerne kan sigtes fra. I dag går næsten al kornet til fuldkornsmel. Heri indgår skallerne. Havrekerner kan ikke valses på vores valse, hvorfor vi må købe havrekernerne i valset tilstand.
Kornet males
Kornet drysses i styret mængde ned i kværnen, hvor den males mellem den nederste fastliggende sten og løberen ovenover. Møllestenene er bildet med bil-dehamrene til skarpe kanter, hvorimellem kernerne ”klippes” og males til grov mel.
Sækkeløfter.
Med svinget kan man hæve og sænke platformen.
I gulvhøjde flyttes sækken fra sækkevognen
over på platformen, som med svinget hæves op, så mølleren kan tage sækken på nakken.
Sækkeholderen hænges på en bjælke. Den tomme sæk gøres stramt fast på holderens træ- hjørner, så sækken åbner sig. Nu kan mølleren med en kornskovl let ene mand fylde sækken.
Bildehamre
De store kværnsten blev slidt med tiden, biddet gik af dem, som man sagde. Så måtte den øverste sten løftes af og vendes, så man kunne skærpe stenene igen.
Det skete med en speciel hammer, “Æ bildhammer”, hvormed man huggede riller i stenene, så de igen fik tænder til at kvase kornet.
Dette arbejde fandt sted om aftenen, og mange gange var det en kold bestilling at sidde og bilde kværnstenene.
Gnister og småflint føg om ørene på mølleren, og de fine stenstumper røg ofte ind under huden på hans hænder. Man kunne se de mørke pletter fra stenene under huden.
Krushamre
Melet, som det nu er blevet til, kommer nu fra kværnen ned gennem tragten til venstre.
Her sættes de rene sække på tuden, og melet er nu klar til sigten.
Møllens sigte er en ”Flor” sigte med 3 forskellige finheds-
grader
Melet pakkes
Melet håndpakkes påtrykte brune papirsposer, som lukkes på gammel-dags købmands måde, og forsegles med det økologiske mærke og påsættes prismærke.
Nu er Henry klar til salg fra butikken.


















